2011. november 16., szerda

Adventi játékunk


Az Advent rövid története!


Hivatalosan ez az egyházi év kezdete.

Az advent szó a latin "adventus" - "eljövetel" szóból származik, mégpedig kettős értelemben: egyfelől utal Jézus Krisztus születésére, másfelől Jézus második eljövetelére az idők végezetével. Az, aki Jézusra bízta az életét, éppen ezért szüntelen adventben él, amennyiben várakozik és vágyakozik Jézusra újbóli, és egyben utolsó eljövetelére.

A keresztények kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek, a 7. században Nagy Szent Gergely pápa emelte fel a számot négyre, végül pedig az adventi időszakot 1570-ben V. Pius pápa tette kötelezővé az egész egyházban.

Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, négy gyertyát helyeznek rá, és ezekből minden vasárnap meggyújtanak egyet-egyet. A szokás a 19. századra nyúlik vissza, az első - kocsikerék nagyságú - adventi koszorún még 24 gyertya állt. Ezek közül minden hétköznap egy fehéret és minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg, ezután adventi dalokat énekeltek és bibliai idézeteket olvastak fel. A négy gyertya a világosságot jelképezi, amely Jézus születése révén szétárad a Földön. A koszorú a remény jelképe, hogy nem a sötétség és a halál, hanem a világosság és az élet győzedelmeskedik.

Az adventi naptár eredeti jelentősége az volt, hogy elvezesse a karácsonyhoz a felnőtteket és a gyermekeket. Az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült Münchenben. Az "igazi" naptár minden egyes ablaka mögött a karácsonyi ünnepkörre utaló gondolattal találkozhatunk. Ez a vallási tartalom napjainkban mindinkább elhalványul - az ipar és a kereskedelem egyszerűen decemberi naptárt csinált belőle, amelynek minden egyes napját, lapját csokoládé vagy marcipán édesíti.



Tehát eljött az időszak,hogy lassan elkészítsük a szebbnél szebb Adventi Koszorúkat,ki-ki a maga ízlése szerint!Nagyon sok kép van a neten is,de a jövő hét közepén mi lépésről lépésre segítünk itt neked ha nem boldogulsz!:)

Az első pár legfontosabb kérdés,amivel mindenképp kezdeni kell:

- élő fenyő,élő mohaalap,műfenyő vagy csak maga a szalma alap legyen az amire dolgozunk
-milyen színeket szeretnénk használni ( gyertyák,szalagok és egyéb díszítő elemek)
-természetes díszeket szeretnénk e felhasználni vagy mindenféle ünnepi,csecsebecsét

Ha ezekre megvan a válasz akkor járjunk nyitott szemmel és mindent szépen be lehet szerezni!
Ne feledjétek az eredeti kép emlegetett koszorún 3 lila és egy rózsaszín gyertya van!
Néhány kellék amiket mi díszítésre szoktunk használni: magok,levelek,bogyók,termések,különféle szalagok,nagyobb gyöngyök,tollpihék,kicsi mézeskalács formák,régi karácsonyfa díszek,filcfigurák,kisebb karácsonyi plüssök,angyalka figurák,csilli villi betűző díszek,kagylók stb..stb.. van aki egész extrém koszorút készít pld nyitott kagylókkal bennük a gyertya stb! Mi is rengeteg félét készítettünk megrendelésre az elmúlt években és mind mind nagyon szép volt ha abba a környezetbe került ahová rendelték! Hiába ha furán látszott a csupa csupa rózsaszín toll és a túlon-túl sok rózsaszín csillám...-a leányzó rózsaszín szobájába a rózsaszínre díszített fa körében hihetetlenül csajos és szépségesen mutatott! :)
Tehát nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat!!
Amire az alap és díszítő kellékeken kívül mindenképp szükségetek lesz: metszőolló,gyertyatüske és ragasztópisztoly(tökéletes az a pici is amit a 100forintos boltokban lehet kapni!).

JÖJJÖN HÁT AZ ADVENTI JÁTÉKUNK!!

Készítsd el a saját Adventi Koszorúdat és ezt 3-4 lépésben fotózd le nekünk a munka elejétől a kész koszorúig:) küld el ezeket a fotókat nekünk a michigankaracsony@gmail.com emil címre legkésőbb november26-án éjfélig.
Az adventi gyertyagyújtás első estélyén(nov.27) hirdetjük ki azt a 3 koszorút,amit a legszebbnek találunk!
A játékon való részvétellel elfogadjátok a döntésünket a helyezéseket illetőleg!
A 3 nyeremény pedig: mind a nyeremény egy egy 1500.- forintos vásárlási utalvány és egy egy pár karácsonyi fülbevaló!
Remélem jó sokan készültük majd velünk a közelgő ünnepre és szebbnél szebb koszorúk fotóját külditek majd!

Szeretnénk megjegyezni,hogy ezen bejegyzésben látható koszorúkat nem mi készítettük!! A mieinket jövő héten láthatjátok ugyanitt!



3 megjegyzés:

Napsugárkisasszony írta...

Juuuuj,ez jó lesz!:)
Nagyon szivesen neveznék,de nincs fényképezőnk. :(

Unknown írta...

Kérj kölcsön,vagy telcsivel fotózd vagy ilyesmi:)

Névtelen írta...

én pedig tavaly csináltam sok koszorút és egy lila maradt nekem, azt nem tudom lefotózni több lépésből.. mert tavaly csináltam elküldhetem azért? :(